Tratamentul leziunilor pigmentare

   Leziunile pigmentare indiferent de tipul lor, inainte de a fi tratate trebuie examinate in cadrul unui consult de specialitate. Acesta consta in examinarea atenta atat cu ochiul liber cat si cu ajutorul dermatoscopului - un instrument asemanator unei lupe, care mareste imaginea pentru a i se putea observa in detaliu structura. Odata incadrate ca fiind benigne, leziunile pigmentare de la nivelul epidermului si dermului se pot indeparta prin diferite tipuri de tratament, unele dintre acestea fiind tehnologiile moderne de tipul IPL (lumina intens pulata), BBL (broad band light) sau laser.

   Aceste tehnologii la anumite lungimi de unda au ca si tinta melanina (pigmentul natural al organismului, care da culoare pielii si parului), aceasta gasindu-se acumulata in cantitati crescute la nivelul leziunilor pigmentare. Actionand asupra melaninei, aceasta este distrusa de catre energia termica generata de impulsul laser sau IPL, gradul de distructie fiind in concordanta cu cantitatea de melanina, densitatea si adancimea la care se gaseste (epiderm, derm sau ambele).

   Astfel, se pot trata lentiginele solare, efelidele (pistruii) de la nivelul fetei, decolteului sau spatelui, petele cafe-au-lait, keratozele seboreice, nevii Spilus, Becker, Otta, nevii albastri, tatuajele, melasma, hiperpigmentarile postinflamatorii, sau cele induse post-medicamentos sau post-scleroterapie. Tratamentul nevilor pigmentari congenitali sau dobanditi ramane controversat, dat fiind faptul ca pot ramane melanocite (celulele pigmentare) intacte, nedistruse, care pot genera recurenta (reaparitia nevului, cu posibile modificari de structura).

   Tratamentul consta in administrarea impulsurilor IPL sau laser la nivelul leziunilor pigmentare in cadrul mai multor sedinte – in medie fiind necesare intre 2 si 4 sedinte spatiate la intervale de 2 saptamani, in functie de tipul leziunii. Uneori, mai ales cand leziunile sunt multiple, se poate aplica o crema anestezica cu 1 ora inainte de tratament pentru a creste confortul. Dupa administrarea impulsurilor, intr-o prima faza zona cu pigment se inchide la culoare, iar dupa cateva zile se formeaza mici cruste care vor cadea in 7 – 10 zile. De asemenea, poate apare o usoara senzatie de arsura care persista de regula 2 – 3 zile.

   Inainte cu 6 saptamani de tratament, pe durata acestuia si 6 saptamani dupa este interzisa expunerea voluntara la soare, solar sau lampi UV pentru a reduce riscul de hiperpigmentari. Odata inceput tratamentul, este foarte important sa se foloseasca crema de fotoprotectie solara cu factor 50+. In mod particular in cazul melasmei sau hiperpigmentarilor post-inflamatorii, tratamentul se combina cu aplicarea de produse depigmentante (seruri sau creme), care au rolul de a decolora leziunile deja existente si de a preintampina aparitia altora noi.

   Acest tip de tratament se poate combina cu tratamentele laser ablative (care indeparteaza straturile superficiale ale pielii) – Micropeeling Laser si fractionate – ProFractional XC (care stimuleaza generarea de colagen nou), in cadrul schemelor combinate anti-aging. In urma acestora se obtin rezultate foarte bune atat din punct de vedere al texturii pielii cat si al rejuvenarii cutanate prin stimularea colagenului propriu.
Aceste tehnologii moderne ofera variante sigure si eficiente de tratament, cu perioada scurta de recuperare, care genereaza un grad ridicat de satisfactie din partea pacientilor.

Aflati mai multe din articolele Esthetiq Magazine Nr. 10:

Aflati mai multe din articolele Esthetiq Magazine Nr. 10:

Tulburari de pigmentare la nivelul pielii?

Ce spun clientii

” In ultima vreme ma preocupa din ce in ce mai mult problema parului de de asupra buzei superioare, mustata cu alte cuvinte si asta din cauza faptului ca una dintre prietenele mele mi-a atras atentia si m-a intrebat cand am fost ultima data la cosmetica. De atunci, am inceput sa ma uit din ce in ce mai des in oglinda, cateodata ma gandeam ca p... „